Szűrt, nem hidrogénezett kókuszolajA kókuszolaj vagy másik nevén a kókuszzsír a kókuszpálma érett húsának megszárításából és kisajtolásából nyert zsiradék.Nemcsak fogyasztásra alkalmas, hanem gyógyszerként, gyógyhatású készítményként is kiváló, remek kozmetikai alapanyag, sőt az ipar számára is nélkülözhetetlen.
A kókuszolaj legnagyobb részt közepes szénláncú zsírsavjainak köszönheti számos játékony hatását. A laurin –és kaprilsav mellett megtaláljuk még a kapronsavat (0,5-1%-ban); a mirisztinsavat (18%) vagy például a kaprinsavat (6-7%). Ezek összessége együtt játszik szerepet abban, hogy a kókuszolaj a szív –és érrendszeri megbetegedésekben, a krónikus fárdtságban szenvedőknek a cukor –és májbetegeknek; az emésztőrendszer titsztításában és a szépségüket ápolni kívánóknak is segítséget nyújthat.A bőr szempontjából a kókuszolaj nagyszerű hidratáló, erősen tartja a kötőszöveteket, ezáltal megelőzi a bőr megereszkedését, a ráncok kialakulását.Számos pozitív tulajdonsága van:• hűtés nélkül is sokáig eláll• sütésnél újra felhasználható• nem avasodik• nem bomlik le hő hatására-nem képződnek transz-zsírsavak sütés közben (170-180°C-ig)A szűrt kókuszolaj minősége annyival gyengébb, hogy a szűz zsírban található fitonutriensek a tisztítási eljárás során megsemmisülnek, de a zsír minősége, zsírsavprofilja, és összességében az élettani hatása teljesen azonos a szűz kókuszzsíréval.Nincs kókusz íze vagy illata, 25°C alatt dermedt és fehér, 25°C felett elkezd felolvadni, színe sárga.Magas az MCT (közepes láncú trigliceridek) tartaloma, melyet gyors energiaforrásként hasznosíthatunk.