Natur Tanya® S. Ferzym® kapszula - nemzetközi törzsgyűjteményben letétbe helyezett élőflóra, rost és B-vitaminok
A Ferzym® kapszula, nemzetközi törzsgyűjteményben letétbe helyezett 21 milliárd élőflórát tartalmaz 3 kapszulában, szinergista rostokkal és B-vitaminokkal kiegészítve az immunrendszer egészséges működéséért!1
A gyártás során az élőflórákat speciális páratartalom és hőmérséklet mellett gyártják, egyedi keverőgépet használva, mellyel a lehető legkisebb mechanikai stressz éri az élő baktériumokat és biztosított az élőflórák túlélőképessége.
A gyártás során a liofilizált élőflórákat algából kivont nátrium-algináttal dúsítják, ami gyomorsavval érintkezve gélt képez a mikroorganizmusok köré és segíti a biztonságos eljutást - eltérő pH-értékek mellett -, egészen a vastagbél flóráig.
Az élő baktériumok ember által történő fogyasztásáról az első feljegyzés több, mint 2000 éves. Hihetetlen, hogy immunrendszerünk 70%-a, parányi, szabad szemmel nem látható mikroorganizmusok kezében van. Ezek az egészségünket, emésztésünket, közérzetünket és szépségünket befolyásoló mikroorganizmusok a bélflórát alkotják.
A gyomor-bélrendszer mikro-életkörnyezete körülbelül 1014 baktériumsejtet tartalmaz, amelyek körülbelül 30 nemzetség mintegy 400-500 fajához tartoznak és nagyon komplex ökológiai rendszert alkotnak, súlyuk 1,5 kg-ot tesz ki!
A bélflóra minden ember sajátja, csakúgy, mint az ujjlenyomat, ezért személyre szóló telepítésében nélkülözhetetlen az élőflórák mellett a rostanyagok jelenléte, melyek segítségével számos egyén specifikus faj képes kolonizálódni.
Az élet folyamán a bélmikrobiota összetétele jelentősen változik. A gyomor-bélrendszer születéskor steril, majd születést követően elindul a bél mikrobiális kolonizációja, ami a kognitív fejlődéssel párhuzamosan zajlik, és kihat az agyi fejlődésre és a későbbi felnőttkori viselkedésre és kognitív funkcióra is.
Ugyanakkor sajnos nagyon könnyű a bélbaktériumok egyensúlyát eltolni, illetve ezt az állapotot fenntartani. Olyan mindennapos dolgok, mint a magas glutén-, koffein- és cukortartalmú étrend, a stressz vagy rossz alvási szokások, az élelmiszerekben, tisztítószerekben és gyógyszerekben lévő antimikrobiális szereknek való kitettség mind csökkentik a jótékony bélbaktériumok számát és a patogén mikroorganizmusok felé billenthetik a mérleg nyelvét.
A legújabb kutatások kommunikációs utakat derítettek fel az agy, a bél és a mikrobióta között. A bél, a mikrobái és az agy összeköttetésben áll egy bonyolult kommunikációs és szabályozó rendszer, a bél-agy tengely által (agy-bél tengelyként, mikrobióta-bél-agy tengelyként, bél-agy kapcsolatként is ismert).
Ez egy kétirányú, neuronokból, hormonokból, immunsejtekből és mikrobiális molekulákból álló jelátviteli hálózat. Egy nagyobb rendszer része, mely információkkal látja el az agyat szervezetünk/testünk belső állapotáról és egészségéről, és létfontosságú a homeosztázisként ismert élettani egyensúlyi állapot fenntartásához a szervezetben.
Ahogy növekszünk a mikrobióta formálja immunrendszerünk fejlődését, az immunrendszer pedig alakítja a mikrobióta összetételét. A bélflóra hasznos bélbaktériumai az immunrendszer 70%-át adják, antibakteriális vegyületeket, vitaminokat termelnek (az összes B-vitamint és K-vitamint), segítik a nyomelemek felszívódását (kalcium, vas, magnézium).
A bél mikrobiota egy diverz ökoszisztéma, amely baktériumokból, archeákból, protisztákból vírusokból, és gombás közösségekből áll, amelyek az emberi bélrendszerben élnek. Az emberi szervezetben megtalálható baktériumok, vírusok és gombák száma újabb becslések szerint megegyezik az egészséges szervezetben az emberi sejtekkel. A bennünk található mikrobiommal folyamatos interakcióban élünk, így nélkülözhetetlen számunkra a homeosztázisunk (belső környezet állandósága) fenntartásában Számos faktor, például az életkor, a genetika, a stressz, a dohányzás, és különösen az étrend befolyásolja a bél mikrobiotát, emésztési-, és immunproblémát okozva ezáltal.
A jótékony baktérium kifejezés FAO/WHO definíciója alapján, olyan élő mikroorganizmusokt jelent, melyek megfelelő mennyiségben adagolva a gazdaszervezetre kedvező hatással vannak.
Rendszertani szint
Név
Domén
Baktérium
Baktériumtörzs
Firmicutes
Osztály
Bacilli
Rend
Lactobacillales
Család
Lactobacillaceae
Nemzetség
Lactobacillus
Faj
Lactobacillus rhamnosus
Törzs
Lactobacillus rhamnosus GG
Azért fontosak a fenti információk elsajátítása, mert egy élőflóra élettani tulajdonsága törzs-specifikus, ezért a jótékony baktériumokat nemzetség, faj és törzs szerint kell leírni. Tisztában kell lenni azzal, hogy a különféle élőflórák tulajdonságai eltérőek, ezért egy jótékony baktériumtörzs hatása nem általánosítható, nem vonatkozik a többi törzsre. Fontos megjegyezni, hogy önmagában egy törzs nem tudja az összes jótékony hatást nyújtani, és egy bizonyos fajnak sem képes erre minden törzse.
az emberi szervezetből megfelelően izolálható legyen
ne legyen patogén (ártalmas) baktérium és ne okozzon betegséget
ellenálló legyen a gyomor-bélrendszer szekrétumainak (gyomorsav, emésztőenzimek, antimikrobiális peptidek), és őrizze meg az életképességét a bélcsatorna különböző szakaszaiban
az egyes élelmiszeripari gyártechnológia folyamatok során maradjon életképes, valamint a termék minőségmegőrzési idejének végéig
tudományosan igazolt legyen az egészségre gyakorolt jótékony hatása
ne okozzanak tejsav acidózist (savasodás) a vékonybélben, amely szénhidrát felszívódási zavarokat okozhat
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) kiadott egy úgynevezett QPS listát (QPS- vélelmezetten biztonságos), ami az Európai Unión belül elérhető és biztonságosnak ítélt mikroorganizmusokat tartalmazza.
A CFU (colony forming unit), telepképző/kolóniaképző egységet jelent, amit tudományosan elfogadott mértékegységeként tartanak számon és amelyet az élőflórákkal kapcsolatos kutatások során használnak a különböző törzsek biztonságosságának és egészségügyi előnyeinek vizsgálata során. Tulajdonképpen az életképes baktériumszámot/mikroorganizmusok számát jelöli.
A minőségi készítményeknek az életképes jótékony baktériumok mennyiségét a termék minőségmegőrzési idő végéig biztosítaniuk kell (megfelelő tárolási körülmények mellett), ezért rendkívül fontos a termék tárolási feltételeire vonatkozó utasítások betartása.
Nettó tömeg: 10,7 g (30 db)
Összetevők: rövid láncú fruktooligoszacharid (FOS; élelmi rost), kapszulahéj (zselatin), kukoricakeményítő, élőflóra keverék [Bacillus coagulans SNZ 1969 (BCCM/LMG S-27484), Lactobacillus acidophilus LA3 (DSM 17742), Bifidobacterium animalis ssp. lactis BLC1 (DSM 17741)], csomósodást gátló anyagok (szilícium-dioxid, zsírsavak magnéziumsói), nikotinamid, kalcium-D-pantotenát, piridoxin-hidroklorid, riboflavin, tiamin-hidroklorid, stabilizátor (nátrium-alginát), pteroilmonoglutaminsav, cianokobalamin.
Adagolási javaslat: Napi 1-3 kapszula, lehetőleg reggel étkezés előtt éhgyomorra lenyelve.
Gyermekeknek 3 éves kortól adható; a kapszula tartalma belekeverhető nem túl forró ételbe vagy italba.
Adagolási időtartam: Minimum 60 nap, maximum 120 nap.
Adagok száma a termékben: 10-30
Hatóanyagok a napi adagban
1 kapszulában
2 kapszulában
3 kapszulában
Rövid láncú fruktooligoszacharid (FOS)
80 mg
160 mg
240 mg
Élőflóra mennyisége (CFU1)
7x109**
1,4x1010**
2,1x1010**
Bacillus coagulans BC4
5x109**
1x1010**
1,5x1010**
Lactobacillus acidophillus LA3
1x109**
2x109**
3x109**
Bifidobacterium animalis ssp. lactis BLC1
Vitaminok
B1-vitamin (tiamin)
0,4 mg (NRV%2:36,4%)
0,7 mg (NRV%2:63,6%)
1,1 mg (NRV%2:100%)
B2-vitamin (riboflavin)
0,5 mg (NRV%2:35,7%)
0,9 mg (NRV%2:64,3%)
1,4 mg (NRV%2:100%)
B3-vitamin (niacin)
5,3 mg (NRV%2:33,1%)
10,7 mg (NRV%2:66,9%)
16 mg (NRV%2:100%)
B5-vitamin (pantoténsav)
2 mg
(NRV%2:33,3%)
4 mg
(NRV%2:66,7%)
6 mg (NRV%2:100%)
B6-vitamin (piridoxin)
0,9 mg (NRV%2:71,4%)
B9-vitamin (folsav)
66,7 mcg (NRV%2:33,4%)
133 mcg (NRV%2:66,5%)
200 mcg (NRV%2:100%)
B12-vitamin (cianokobalamin)
0,8 mcg
(NRV%2:32%)
1,7 mcg (NRV%2:68%)
2,5 mcg (NRV%2:100%)
1CFU: telepképző egység a gyártás pillanatában**Garantált hatóanyagmennyiség a minőségmegőrzési idő végéig (hűtés nélkül)2NRV: Felnőttek számára javasolt napi beviteli referenciaérték.
Figyelmeztetés: Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot. Antibiotikum kezelés alatt, az antiobiotikum bevétele után 2 óra különbséggel alkalmazható. ANTIBIOTIKUM-KEZELÉSSEL EGYIDEJŰLEG ALKALMAZHATÓ ÉLŐFLÓRÁÉRT, KATTINTSON ERRE A LINKRE!
Tárolás: Száraz helyen, legfeljebb 25 °C-on, 70%-os relatív páratartalom alatt, sugárzó hőtől, fénytől és nedvességtől, valamint gyermekek elől elzárva tartandó!
OGYÉI ny.sz: 29091/2022