Az olajos magvak pozitív hatását számos kutatás igazolja. Nem csak finomak, de bőségesen tartalmaznak növényi fehérjéket, rostokat, antioxidáns vitaminokat és ásványi anyagokat.
Miért jó?A kesudióban nagyon sok értékes tápanyag található: foszfor, magnézium, vas, réz, cink, szelén, A- és B-vitaminok, béta-karotin, folsav, hogy csak néhányat említsünk.Külön is kiemelnénk magas kalciumtartalmát, melynek köszönhetően erősíti a csontokat, a hajat és a körmöt.A kesudió ezen kívül tele vannak antioxidáns hatású E-vitaminnal is. Az E-vitamin késlelteti a sejtek öregedését és a szabad gyököktől is véd.Túlnyomórészben telítetlen zsírsavakat tartalmaz, így csökkenti a keringési betegségek kockázatát.
A kesudió őshazája Brazilia, napjainkban fő termelőhelyei közé tartozik Vietnám, Nigéria, India, Elefántcsontpart, Mozambik, Indonézia és Tanzánia. Jellemzően 10-15 méter magas fákon terem.
A magot mérete és típusa alapján csoportosíthatjuk:
Méretét tekintve alapvetően 3 kategória forgalmazása jellemző. A 240-es méretű kesudió fontonként (453,5g) 220-240 szemet, a 320-as méret 300-320 szemet, míg a 450 osztály 400-450 szemet tartalmaz.